6/9/10

Inici de curs amb incertesa

Sense colònies però amb Setmana Blanca

El curs 2010-2011 comença amb dues grans incògnites associades a la polèmica. Per una part, la plantada de les mestres a fer colònies i sortides d'un dia com a protesta per la davallada progressiva de la qualitat de l'escola pública. No és una mesura generalitzada a tot el territori però sí amb especial incidència al Baix Llobregat. És un assumpte que es podria desbloquejar negociant amb el Departament, però que es complica pel fet que els grans sindicats, que són els que negocien, s'han vist superats per la decisió del professorat.

De l'altra, l'inici de curs avançat, que comporta una setmana de descans al segon trimestre, anomenada Setmana Blanca. Al Baix Llobregat es farà del 7 al 11 de març però amb la incertesa de qui n'assumirà les conseqüències. El Departament anuncia que atorgarà 800.000 euros en subvencions perquè ajuntaments i ampes organitzin activitats, però ni els uns ni els altres volen carregar amb una altra responsabilitat; els primers perquè estan superats per la situació econòmica i els segons perquè es veuen desbordats i poc recolzats.



A més a més hi ha l'experiència de provar, a 600 instituts de secundària, la substitució dels llibres de text en paper pels continguts digitals. I no podem oblidar la rebaixa de salaris, tant a l'escola pública com a la concertada, que també ha generat un fort malestar. A tot això cal afegir les reiterades protestes pels diferents intents del Departament d'estalviar costos a base de reduir el nombre de vetlladors, cobrir menys baixes, augmentar la ràtio per classe per no generar places docents... I en mig de tot això, d'aquí a dos mesos, unes eleccions al Parlament de Catalunya que poden trastocar o no aquest panorama i que de moment forcen a prorrogar els pressupostos per l'any vinent. Un panorama on  començava a haver iniciatives interessants, com la de aglutinar escola i institut públic.