13/7/12

Protestes no autoritzades dins de les escoles

La consellera Rigau demana 'ser neutrals' als directors de centre

Segons publica avui El País, la consellera d'Educació Irene Rigau va demanar ahir "serenitat i optimisme" als directors/es de centre en un acte de lliurament de diplomes a la nova fornada de directors de centre. Són 80 professionals (59 directors/es i 11 docents) que han estat acreditats per poder exercir aquesta funció després d'haver superat una prova de selecció i diverses proves teòrico-pràctiques.

Més enllà d'aquesta recomanació, Rigau va demanar una "escola neutra" en la qual les mestres no exterioritzin el seu malestar o indignació o posicionament polític davant les retallades: "Les mestres poden protestar com a ciutadanes, en els espais adequats, però no davant dels alumnes. Alegria, no, tampoc exagerem".

Alegria no serà precisament el que puguin sentir en començar el curs el 12 de setembre: augment de ratios a les aules davant d'escoles tancades o amb línies mig buides, menys mestres, fent més hores, pitjor pagades, pràcticament sense substitucions, etc. I una situació colateral semblant: menys beques de menjador, gairebé cap subvenció a les associacions de famílies, augment de matrícula a la FP i la Universitat, fi de les ajudes per a la compra d'ordinadors a secundària...

1 comentari:

AFA Salvador Espriu ha dit...

Neutralitat o censura?

Estem d'acord que l'escola no ha de ser un espai de proselitisme polític. Però les famílies tenen el dret a saber. A saber com afecten dia a dia les retallades, com influeixen en el funcionament diari del centre escolar. Una de les bases fonamentals de la democràcia és el dret a rebre informació per part de la població i això implica 'sempre', no únicament en període electoral. Potser la direcció de l'escola no ha d'anar fent bandera i confrontació de la situació en què queda l'escola, però les famílies tenim tot el dret a preguntar i rebre resposta adequada, en forma i temps.

Ja ens encarregarem les famílies de transmetre les conseqüències d'aquesta política de caire ideològic emmascarada de motivacions econòmiques. Cal saber per poder actuar (votar) amb coherència. Amb serenitat i optimisme, i fins i tot amb un somriure a la cara, jo només espero que ens facin arribar aquesta informació, -baixes que no es cobriran, reunions amb famílies que no es podran celebrar, comissions de centre que no es podran acabar de formar, grups que no es podran desdoblar, programes de reutilització de llibres que no es podran mantenir perquè la Generalitat no paga, biblioteques escolars que potser hauran de tancar-, per difondre-ho a qui ho vulgui saber.