14/4/13

La FaPaC rebutja l'última sentència del TSJC respecte el català a l'escola

La interlocutòria obliga a fer el mateix amb tota l'aula, si un sol alumne demana l'escolarització en castellà

Com a membre de Somescola.cat, la FaPaC manifesta la seva indignació davant la sentència que obliga a tot el grup a rebre classe en castellà si un alumne ho demana per via judicial. Nosaltres, l'AMPA de l'escola Salvador Espriu, com a membres de la FaPaC, també ens adherim a aquesta indignació davant dels intents de polititzar aquesta qüestió i crear un conflicte allà no hi és. En acabar la primària i la secundària, la competència en llengua castellana de l'alumnat és similar a la de la resta de comunitats autònomes espanyoles. On és, aleshores, el problema?

Aquest és el text difòs al web de la FaPaC:

"La sentència del Tribuntal Superior de Justícia de Catalunya vol desestabilitzar i crear sensació de conflicte discriminatori a les escoles. La realitat, però, és que no hi ha conflicte lingüístic a les aules i no hi ha una població desatesa en els seus drets. Aquest any, per exemple, de tot el volum de noves inscripcions als centres educatius de Catalunya només 17 famílies han demanat l’escolarització en castellà per als seus fills.

"En els darrers 30 anys, s’ha apostat sempre per al consens social i polític que fa que el català, com a mètode pedagògic, és la llengua vehicular de l’aprenentatge, la llengua comuna dins dels nostres centres educatius. La interlocutòria del TSJC vol introduir ara un nou factor contra la convivència a les aules i a les escoles: la imposició de l’interès d’unes famílies per damunt de les altres i la idea que el castellà és una llengua que du associada una prevalença de drets basant-se en la doctrina que el castellà és una llengua de rang superior a la catalana, pel damunt, si cal, de les lleis i la voluntat de la societat. Aquesta posició és el pas previ als criteris d’espanyolització que fonamenten el projecte de nova llei d’educació, la LOMCE, impulsada pel ministre Wert.

"Somescola.cat es mostra convençuda que els mestres no aplicaran la interlocutòria a les seves aules. Així mateix, la FaPaC també reclama que el Departament d’Ensenyament es mostri ferm, ara més que mai, i no executi la interlocutòria del tribunal. Davant d’aquesta situació que sobrepassa tots els límits d’un país que vol viure en llibertat, fem una crida a la desobediència i reiterem la nostra voluntat de defensar el nostre model d’escola sense més concessions.
"Per un país de tots, l’escola en català!"

Més informació:
El País: "Un aula catalana deberá enseñar en castellano si un alumno lo pide"
La Vanguardia: "Mas se reúne con Rigau y Gordó para abordar el auto del TSJC"
El Periódico: "La Generalitat no executarà la resolució del TSJC sobre el castellà a les aules"
El Punt-Avui: "Wert hi torna"