4/12/13

Mor l'escriptora Joana Raspall

Poetessa, lexicògrafa i bibliotecària, ha mort als 100 anys

Joana Raspall ha mort la matinada de dimecres als 100 anys, segons han informat a Europa Press fonts de l'Ajuntament de Sant Feliu. Aquest 2013 s'ha celebrat l'Any Joana Raspall coincidint amb el seu centenari.

Nascuda a Barcelona el 1913 i resident a Sant Feliu des de 1916, es va diplomar el 1938 per l'Escola de Bibliotecàries i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès.

La seva carrera literària acumula nombroses obres, especialment per a nens i joves i teatrals, començant amb 'Petits poemes per a nois i noies' i seguint pels títols 'Llum i gira-sols', 'Bon dia, poesia', 'Degotall de poemes', 'Versos amics', 'Pinzellades en vers', 'Com el plomissol', 'Serpentines de versos', 'Escaleta al vent', 'Font de versos' i 'A compàs dels versos', entre d'altres composicions.

En narrativa, també en el gènere infantil i juvenil, és autora d''El mal vent', 'Contes del 'si és no és'', 'Contes increïbles' i 'La trampa de la Urbanització K', així com per a adults 'Diamants i culs de got', 'El cau dels heures' i 'El calaix del mig i el vell rellotge'.

L'any 1963 va guanyar el premi Joan Santamaria de teatre d'adults amb 'L'ermita de Sant Miquel' i el 1967 el premi Cavall Fort amb l'obra de teatre infantil i juvenil 'El pou', un gènere en què més tard va publicar 'L'invent' i 'Kònsum S.A.', que formaven una trilogia.

Raspall també és autora, juntament amb Jaume Riera, del 'Diccionari de sinònims' i amb Joan Martí, del 'Diccionari de locucions i frases fetes' i el 'Diccionari d'homònims i parònims'.

Entre d'altres distincions ha estat guardonada amb la Medalla d'Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el Premi Igualtat de l'Institut Català de la Dóna, el Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat 'Agna Canalies Mestres' de literatura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla al Treball President Macià i el Premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil al conjunt de la seva obra.