1/7/09

Aprovada la LEC



La LEC ja està aprovada al Parlament de Catalunya, amb els vots a favor de PSC, CiU i ERC. ICV hi ha votat parcialment en contra, mentre que PP i Ciutadans s'hi han oposat frontalment. Abans de la votació José Montilla i Artur Mas han escenificat l'acord de les dues principals forces polítiques amb una trobada prèvia al Palau de la Generalitat. Un acord que ha de garantir, segons ells, que la nova llei no es modifiqui cada cop que canviï el partit en el govern.

ICV ha votat en contra de dos dels dotze títols de què consta la llei, més algun article solt, perquè en la seva opinió van en contra del Pacte Nacional per l'Educació. La portaveu Dolor Camats ha lamentat que no es tracta d'una "llei de país, ni de consens i que no dóna estabilitat" i l'ha valorada com una oportunitat perduda, donat que la majoria dels sindicats de mestres i les associacions de pares també hi estan en contra.

Esquerra Republicana ha valorat la llei com un instrument cabdal per a la construcció nacional i al mateix temps s'ha compromès ha seguir treballant per la gratuïtat de l'ensenyament, un dels seus principals cavalls de batalla.

PP i Ciutadans s'hi han oposat de nou perquè, segons el seu parer, no es garanteix la llibertat dels pares a triar la llengua vehicular d'ensenyament, tot i que el dictamen del Consell Consultiu ho nega de pla.



La nova llei dota els centres de més autonomia, crea l'Agència d'Avaluació per controlar-ne millor la qualitat educativa (i que els sindicats critiquen que no sigui independent), consolida el model d'inmersió lingüística en català, evita que s'hagi d'implantar la tercera hora de castellà i establirà nombres màxims d'alumnes immigrants en algunes zones per evitar la formació d'escoles-gueto.

D'altra banda, també obre la porta a la concertació del Batxillerat i la FP i no es tanca la porta a la concertació d'escoles que facin discriminació per sexe, dos aspectes molt criticats pels partits d'esquerres.

Valoracions: USTEC-STEs, CCOO, FETE-UGT, FaPaC.
Carta del conseller Ernest Maragall.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es continúa donant més diners a la concertada que a la pública, no es destinen més recursos per poder millorar l'ensenyança sinó que es busca reduir costos... una llei d'educació que es faci sense escoltar les persones que més entenen d'educació (els mestres) no pot estar ben feta. Des d'un despatx és molt fàcil organitzar-ho tot, quan ha estat el senyor Ernest Maragall en una classe? MAI.NO ÉS MESTRE. És economista.