8/3/12

Aval a la immersió lingüística

El TSJC  dóna parcialment la raó a la Generalitat

La resolució d'avui del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) exigeix a la Generalitat que ofereixi escolarització en castellà a les tres famílies que van denunciar el sistema educatiu del Govern per aquest motiu. El ple de la sala contenciosa administrativa ha avalat, doncs, el model d'immersió lingüística en català a l'escola, però demana al Govern que garanteixi l'atenció personalitzada dels alumnes que demanin ser escolaritzats en castellà.

Descarregar sentència (pdf, 10 Mb).

En el veredicte, que compta amb un vot particular, el TSJC ha estimat parcialment el recurs presentat per la Generalitat contra l'ultimàtum que el TSJC li va imposar. Aquest ultimàtum, que estava en suspens, donava dos mesos al Departament d'Educació per implantar el castellà com a llengua vehicular a les aules en compliment de les sentències del Tribunal Suprem (TS).

El TJSC manté que no pot fer-se un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de tot Catalunya, a partir d'una "lectura descontextualitzada i literal d'una frase del veredicte del Suprem". "Només el propi Tribunal Suprem hauria pogut al seu moment mitjançant un aclariment de sentència haver precisat el contingut d'aquesta frase", manté la sentència del TSJC, que es pot recórrer davant el Suprem.

El TSJC també adverteix al Departament d'Educació que "no ha acreditat haver executat degudament la sentència del Suprem" respecte a garantir l'escolarització en castellà de les tres famílies que van recórrer.



Una àmplia majoria dels partits catalans, amb l'excepció del PPC i de Ciutadans, ha celebrat aquesta sentència. Molt diferent és el posicionament del PPC, que ha opinat que la decisió no entra en el "problema de fons" del model educatiu de Catalunya, ja que només es pronuncia sobre un cas concret, mentre que Ciutadans ha acusat el Govern de prolongar l'"agonia d'un sistema caduc" que té els dies comptats.