27/4/12

Rigau s'apunta a la tisorada del ministre

Els sindicats xifren en 1.500 el nombre de mestres que poden quedar sense feina

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO i UGT de Catalunya han denunciat que l'aplicació a Catalunya de les mesures d'estalvi aprovades pel Govern central suposaran la pèrdua de 1.500 llocs de feina i la supressió d'unes 200 classes com a mínim. Han titllat de "pervers" que la consellera d'Educació, Irene Rigau, hagi decidit acatar una tisorada que, segons el seu parer, posa en perill l'educació pública i no descarten convocar una vaga. De la seva banda, Rigau, en declaracions a ComRàdio, ha recordat que els decrets llei són d'obligat compliment i que, per tant, la Generalitat no té altra opció. Ha dit, però, que intentaran aplicar les retallades causant el mínim impacte en els centres, "amb seny pedagògic" i estudiant cas a cas. Tanmateix, ha xifrat entre 500 i 600 les persones "que vegin canviat el seu contracte de treball" i ha reconegut que la nova normativa sobre substitucions de mestres "complicarà molt la vida als centres".

Montse Ros, CCOO, ha xifrat, segons unes primeres estimacions, en uns 200 els grups o classes d'alumnes que podrien desaparèixer als col·legis catalans quan s'apliqui l'increment de ràtio (nombre d'alumnes per classe) previst pel reial decret llei. Segons la nova norma, a Primària es podran augmentar en cinc els alumnes per classe, passant dels actuals 25 a 30, mentre que en Secundària, es podrà passar de 30 a 35.

A més, les representants sindicals han deplorat l'aplicació de les substitucions de docents a partir del desè dia, i no com fins ara, quan es podia tardar com a molt quatre dies. Roser Font, UGT, ha recordat que "no ens creiem que aquesta mesura no afecti la qualitat" de l'ensenyament".

La consellera Rigau també ha anunicat que ha sol·licitat al Consell de Garanties Estatutàries que elabori un dictamen sobre l'increment d'hores lectives dels mestres i professors i també sobre les substitucions del personal docent no universitari. En concret, l'Estatut de Catalunya reconeix la competència sobre organització de la funció pública i la normativa sobre substituts incideix clarament en l'àmbit organitzatiu, segons el Departament.

Rosa Cañadell, USTEC-STEs, ha definit aquesta actitud de Rigau com a "perversa" perquè, ha argumentat, la consellera recorre el reial decret al mateix temps que l'aplica. "Si volgués defensar de veritat l'escola pública, es plantaria", ha dit i també ha assegurat que "està sobre la taula" la possible convocatòria d'una vaga general, entre d'altres mobilitzacions, que els sindicats de docents debatran immediatament.