7/7/12

Famílies al marge del canvi d'horari a secundària

La decisió s'ha comunicat amb les classes ja acabades

La FaPaC s’oposa rotundament al procés com el Departament d’Ensenyament ha engegat  l’autorització de la jornada intensiva en 379 de 405 centres de secundària, ja que suposa un menyspreu generalitzat cap a les famílies per les següents raons:
  • Només s’ha demanat consens en el Consell Escolar de Centre, és a dir, només s’ha demanat l'aprovació per part de tres pares/mares. És lamentable que no s’hagi realitzat un referèndum entre les famílies, ni tan sols un debat públic més ampli sobre el tema.
  • Les AMPA han estat alienes a aquest procés. No calia tenir ni l’aprovació de l’AMPA ni tan sols saber la seva opinió per tirar endavant amb la petició de jornada intensiva.
  • Cap representant del Departament d’Ensenyament ha informat directament a la FaPaC de quina ha estat la decisió presa, malgrat ser la federació que representa les famílies de la majoria de centres públics del país. Ens hem assabentat de l'anunci a través dels mitjans de comunicació.
  • S'ha comunicat la decisió quan els centres ja han finalitzat les classes. Com sabran les famílies la jornada del curs vinent? Algú les avisarà?
  • Les famílies han matriculat els seus fills sense conèixer l'horari que es farà el curs vinent en l’institut on estudiaran.
La FaPaC considera que la forma com s’ha dut a terme aquest procés no facilita l’entesa entre docents i famílies, quan el Departament d'Ensenyament hauria de vetllar perquè treballem plegats per la defensa de l’escola pública. A més, la decisió de gairebé generalitzar la jornada intensiva als instituts obeeix clarament a la voluntat de la conselleria perquè un determinat perfil d’alumnat vagi a l’escola concertada i també per evitar la irritabilitat de certs sectors docents.

S’haurà de vigilar molt de prop per no perdre serveis que ara mateix tenen els centres de secundària com menjador, activitats extraescolars, reforç educatiu i biblioteca oberta a la tarda.

Els dos instituts de Sant Feliu, el Martí Dot i l'Olorda, faran horari intensiu el curs vinent. L'Olorda sí ha informat a les famílies de la seva intenció de sol·licitar-lo; no així el Martí Dot, amb un greu dèficit estructural de comunicació amb les famílies.