31/1/13

Famílies amb veu

Projecte de la Fundació Jaume Bofill

Les principals federacions d’associacions de mares i pares de Catalunya (FaPaC, CCAPAC, FAPAES, FAPEL) i agrupacions escolars (AEC) s'han posat d’acord per impulsar el projecte anomenat Famílies amb veu, liderat per la Fundació Jaume Bofill. Al llarg de dos anys, es pretén donar a conèixer públicament allò que fem les famílies i les AMPA per millorar el sistema educatiu i alhora enfortir el nostre paper com a part implicada en l’educació.

El procés serà el següent:
  • El projecte ha arrencat el 28 de gener de 2013. Unes 1.500 AMPA d’escoles públiques i concertades de Catalunya han rebut una enquesta. És el primer instrument d’una recerca que permetrà analitzar la salut de les AMPA catalanes i posar en relleu la feina que molts pares i mares fem cada dia a l’escola.
  • Posteriorment, es farà una enquesta telefònica a una mostra representativa de famílies per tal de conèixer les motivacions que els porten a participar i implicar-se, o no, en l’escola dels seus fills i filles.
  • En una segona fase, el projecte obrirà un procés participatiu mitjançant grups de debat en tot el territori. Això servirà per fer un diagnòstic i identificar les febleses i les oportunitats del nostre moviment de pares i mares al voltant de l’escola. 

L'objectiu final és redactar un Llibre Blanc de les famílies en el sistema educatiu que marqui el full de ruta de la participació de les famílies en l’horitzó 2030. I amb aquest Llibre Blanc, donar visibilitat a la feina que duem a terme a l‘AMPA i legitimar la veu de pares i mares en els diversos nivells del sistema educatiu: l'escola, la xarxa d’escoles i d’entitats del barri, el municipi i, finalment, l’administració catalana.

L’originalitat del projecte rau en el fet de situar la participació col·lectiva. Alguns debats com l'accés a l’escola i llibertat d’escollir, l'horari i calendari escolar, els recursos per a garantir la qualitat de l’educació, són on cal fer sentir la veu de les famílies per tal que l’escola sigui una institució més democràtica.

Més informació del projecte al web: www.familiesambveu.cat

Si esteu interessats a participar d’una manera activa en el projecte podeu contactar amb: familiesambveu@fbofill.cat

I també es mantindrà al corrent a través de Facebook i de Twitter.