20/2/14

La FaPaC enceta una campanya contra el tancament de línies

Tractament diferenciat i lessiu cap a l'escola pública

La FaPaC ha posat en marxa un Observatori i una recollida de dades de la planificació que està fent el Departament d'Ensenyament de cara a la matriculació del curs 2014-2015. Comencen a arribar dades que mostren que la intenció és tancar algunes línies d'escola pública, concretament a Sant Feliu una a la Pau Vila i una altra a la Monmany, mentre es mantenen les mateixes línies i oferta a l'escola concertada. Abans de saber-se quina demanda hi haurà.

Si abans de fer les jornades de portes obertes, ja es dissenya una estratègia d'oferta de places, oficialment basada en l'evolució demogràfica, aquesta acabarà afectant a la demanda de places. Tard o d'hora les famílies ho acaben sabent i fan la seva tria en funció de la informació que els arriba. Més injustificable encara és tancar línies d'escola pública i mantenir les de la concertada, per a la qual sí s'esperarà a veure quina demanda tindran.



Aquest és el comunicat de la FaPaC:

"És inadmissible anunciar tancaments d'aules, línies i, fins i tot, escoles, abans d'obrir el període d'inscripcions sense conèixer les dades de la demanda real. La FaPaC denuncia aquesta estratègia seguida pel Departament d'Ensenyament, ja que condiciona l'elecció de les famílies, no respon a una planificació educativa acurada, i no s'aplica d'igual manera en les escoles concertades en les quals sí s'espera el temps necessari per veure quina és la demanda real. És inacceptable seguir mantenint subvencionades escoles d'elit alhora que es promouen tancaments d'aules i retallades de recursos als centres públics.

"Amb aquesta campanya, la FaPaC vol recollir dades dels centres als quals ja se'ls ha comunicat que tancaran línies el proper curs 2014/15. D'aquesta manera es podrà conèixer la magnitud real de la situació i es donarà suport als afectats.

"L'objectiu és fer visible aquesta agressió del tot injustificada cap a l'educació pública, així com fer una crida a les famílies a mostrar-ne rebuig.

"EL FUTUR DE LA NOSTRA ESCOLA DEPÈN DE LA NOSTRA CAPACITAT DE LLUITA.
No ens aturarem! Exigim:

  • Que no s'anunciï el tancament de línies fins que no hagi acabat el període de preinscripcions i s'hagin fet públics els resultats.
  • Que els tancaments es facin respectant el dret de les famílies a triar lliurement el centre que volen per als seus fills.
  • Tot model de planificació ha de situar els alumnes en el centre de les decisions. La supressió i tancament de línies i aules d'escoles de l'educació pública són una greu agressió perquè en l'actual context d'increment de la pobresa el sistema educatiu públic és més necessari que mai per tal garantir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social.
  • Si la reducció de línies obeeix a raons demogràfiques, que les mesures que es prenguin no només afectin l'escola pública sinó també la concertada."
La FaPaC ja ha enviat una carta al Departament d'Ensenyament i als Serveis Territorials per traslladar el seu desacord amb la política arbitrària de tancaments.