9/8/14

II Marxa per l'Educació Pública

Del 23 al 30 d'agost, de Girona a Barcelona

118 quilòmetres, repartits en vuit etapes, seran els que recorrerà l'Assemblea Groga en una setmana, per acabar amb una manifestació a Barcelona que començarà en el Pla de Palau i culminarà davant el Parlament. L'Assemblea Groga està integrada per representants de guarderies, associacions de pares, professors de secundària, mestres, universitaris, interins i estudiants.

Les etapes d'aquesta edició seran més curtes perquè de temps a les persones inscrites en la marxa de poder fer activitats -s'han organitzat unes 40- amb les entitats dels nuclis urbans, com a xerrades, tallers i taules rodones, segons va explicar la representant dels cicles formatius en l'Assemblea, Sònia Resina.

El representant dels estudiants, Roger Salat, va informar que Jaume Sastre, que va fer 40 dies de vaga de fam en defensa de l'educació pública, farà el tret de sortida a la marxa amb una intervenció.

La integrant de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) Montse Conill ha explicat que a causa que gairebé el 30% dels catalans viu en risc d'exclusió social i que hi ha molts fills que formen part de famílies desnonades, el seu rendiment a l'escola és menor, per la qual cosa "s'hauria d'invertir de debò en la infància" perquè aquestes situacions afectessin el menys possible.

Font: Assemblea Groga

Iniciativa Legislativa Popular

El representant d'educació infantil, primària i secundària, Òscar Simó, va assenyalar que la marxa també informarà dels detalls de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsada pel Fòrum Social Català i per la qual es començaran a recollir signatures a partir d'aquesta tardor, una vegada hagi superat els tràmits parlamentaris necessaris. Amb la ILP es vol aportar un nou model alternatiu, ja que el text demana la liquidació dels concerts educatius, la garantia d'una educació accessible i de qualitat des de la infància fins a la universitat i blindar el català com a llengua vehicular.

En aquest sentit, va assenyalar que tant el ministre d'Educació, Jose Ignacio Wert, com la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, "intenten privatitzar l'educació per indicació del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional", per la qual cosa rebutja frontalment les seves polítiques.